Välj en sida

Det talas allt mer om lymfan, men många vet fortfarande inte vad lymfa är, eller vad lymfan gör för oss i våra kroppar.

Jag som massör och egenföretagare vill ge mina kunder det bästa möjliga på vägen till välmående och förståelse om varför kroppen kan te sig på olika sätt i olika perioder – och allt eftersom man blir äldre. Jag vill ge och förmedla kunskap och verktyg till DIG, för bästa möjliga mående och hälsa inom mina kunskaps-områden.

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulation. Det tillhör kroppens immunförsvar och fungerar som både reningsverk och avlopp. Lymfsystemet är ett eget system, men saknar egen ”pump”. Det är andning och muskelrörelse som ger lymfan skjuts i systemet. I kroppen har vi lymf-stationer dit lymfan skall ta sig för att därifrån kopplas med blodcirkulationen där slaggen transporteras vidare till lever och njurar, som sedan utsöndras via urinen. Kort förklarat!

Tecken på trögt lymfsystem kan vara viktuppgång (som inte kan tränas- eller ätas bort), celuliter/apelsinhud, trötthet, Frusen, magproblem (lös/trög), återkommande infektioner/inflamationer, värk i leder/kropp, benen käns tunga (som att man vadar i vatten), tjurnacke, huvudvärk/yrsel, värk och stelhet i kropp, nacke och rygg, oro/stress/ångest, en känsla av att vara ”tjock”, lätt apati, ständiga förkylningssymtom, domningar i fingar/ben, svullnad i armar/ben/fingrar.

Känner du igen dig? Läs vidare.

Jag har haft förmånen att under lör/sön, lära mig lymfmassage. Utbildningen hölls av fantastiska Helena Hagman, @studiofridhälsa . Kursen var förlagd till Tanumstrand, Grebbestad. Jag passade på att bo på hotellet redan från fredagen och så jag kunde ta mig tid att vistas i härligt SPA och promenera på bryggan. En stund att landa i samvaro med mig själv.

Näring från mat & dryck omvandlas till blod och transporteras ut via artärerna och ut i cellerna. Det cellerna inte använder, blir slaggprodukter som lymfsystemet skall ta hand om. Dessutom tar lymfsystemet hand om 20% av vätskan hjärtat pumpar ut. Ett välfungerande lymfsystem avlastar på så vis hjärtat.

Kroppen bildar 2 – 4 liter lymfvätska/dygn, vilket behöver transporteras bort för att undvika svullnad, volym- & viktökning.

Lymfmassage lossar och lösgör gammalt ärrvävnad för att transporten av lymfvätska och slaggprodukter från vävnaden tillbaka till blodet – slutligen ut genom urinen. Lymfvätskan är en mycket trög massa, vilket ger lymf-massagen en betydande roll. Lymfmassagen stimulerar lymfkärlen så att vätsketrycket minskar. Därmed är det möjligt för vätskan i resten av kroppen att ta sig ut.

Kroppens blodkärlssystem är ett slutet rörsystem där hjärtat är den pumpande motorn. Blodet förs syre, näring, hormoner, enzymer och celler m.m ut till kroppens celler. Koldioxid och annat avfall transporteras bort från vävnaden via blodet och lymfan.

Vissa proteiner, döda celler, blåmärken och bakterier är ”för stora” för att få plats i blodkärlen. Här kommer lymfsystemet in och stöttar upp.

Negativ påverkan på lymfsystemet kan vara

 • hormonella svängningar, klimakterie, pubertet, menscykeln, graviditet
 • läkemedel ex. p-piller, östrogen
 • för lite dryck (bra dryck som tex vatten)
 • operationsärr, brännskador, infektioner, förkylning
 • monotont arbete (ex mkt stillasittande)
 • spänningar i nacke, rygg, axlar
 • sprutor, vacciner, fästingbett
 • snabb och frekvent löpträning
 • stress, oro, ångest, rädsla
 • flyga
 • mat med snabba kolhydrater, e-ämnen, gluten och för lite protein
 • negativ egenkänsla
 • vätskedrivande medicin
 • kläder som sitter åt, ex bh, strumpor m.m
 • för små kompressionsstrumpor eller felaktig kompressionsstrumpor
 • fettsugning

Då lymfsystemet fungerar som ett hydrauliskt system, utförs lymf-massage i en särskild ordning och med särskild teknik för att föra vätskan till lymf-stationerna i kroppen.

Efter en lymf-massage kommer du att känna dig lättad, både fysiskt och mentalt. Att vara extra kissnödig och törstig är helt naturliga reaktioner efter behandling. Många kan känna av huvudvärk (vilket är tecken på för lite vätskeintag) och trötthet, andra kan uppleva att de fått en rejäl energi-kick! Ofta kan man se att något hänt, att man ser att svullnad sjunkit undan, redan efter första behandlingen.

Du skall även veta att detta är inget ”kvick-fix”. En behandling tar ca 90 min, och det behövs MINST 3 – 5 behandlingar, ofta flera, för att få lite ordning på lymf-flödet. Det krävs även att du själv gör små eller stora förändringar i ditt liv, för en hållbar lymf-hälsa. Därför brukar man ha paket-erbjudanden på Lymfmassagebehandlingar.

För att bli Diplomerad Lymfmassör krävs det att du utbildas av en seriöst och erfaren utbildare. Du skall ha kunskap om funktionen av ett friskt lymfsystem och tecken på negativ påverkan, varför och hur. Du skall kunna och förstå hur en lymfmassage utförst, det krävs 5 elevbehandlingar, som utförts på rätt sätt. Sedan blir du diplomerad Lymfmassör.

Nu har jag 3 lymf-massagebehandlingar kvar som jag kommer utföra innan maj är över.

Från 1.juni-23 kan du boka din LYMF-MASSAGEBEHANDLING hos mig på Amazonit Friskvård!

Jag kommer att ha erbjudanden i samband med att jag släpper behandlingar.

Önskar du info eller boka redan nu, får du gärna höra av dig via mail till mig amazonit.friskvard@gmail.com , du får även redan då möjlighet att ta del av erbjudande.

Kram Synnöve