Blåbärpaj
Populär blåbärspaj i mitt café. Det går även bra att använda hallon.
Du behöver:
Pajdegsbotten:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
Gör såhär: Hacka ihop socker, mjöl och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Låt den stå i kylen ca. 30 min. Sätt samtidigt ugnen på 225 grader, varmluft 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca. 5 min.
Fyllning:
1/2 liter blåbär (färska eller frysta)
1/2 dl strösocker
1/2 msk potatismjöl
Gör såhär: Blanda bär, socker och potatismjöl
Smultäcke:
3/4 dl strösocker
1,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 g smör (kylskåpskallt)
Gör såhär:
Lägg blåbären på det förgräddade pajskalet. Strö över socker och potatismjöl. Blanda havregryn, strösocker och vetemjöl i en bunke. Finfördela det kalla smöret i blandningen, så det blir en smulig massa. Fördela smultäcket över bären. Grädda mitt i ugnen ca. 20 minuter. Servera med vaniljsås.
Lycka till!