Blåbärpaj

Populär blåbärspaj i mitt café. Det går även bra att använda hallon.

Du behöver:

Pajdegsbotten:

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

125 g smör

1 msk vatten

Gör såhär: Hacka ihop socker, mjöl och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Låt den stå i kylen ca. 30 min. Sätt samtidigt ugnen på 225 grader, varmluft 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca. 5 min.

Fyllning:

1/2 liter blåbär (färska eller frysta)

1/2 dl strösocker

1/2 msk potatismjöl

Gör såhär: Blanda bär, socker och potatismjöl

Smultäcke:

3/4 dl strösocker

1,5 dl havregryn

1 dl vetemjöl

125 g smör (kylskåpskallt)

Gör såhär:

Lägg blåbären på det förgräddade pajskalet. Strö över socker och potatismjöl. Blanda havregryn, strösocker och vetemjöl i en bunke. Finfördela det kalla smöret i blandningen, så det blir en smulig massa. Fördela smultäcket över bären. Grädda mitt i ugnen ca. 20 minuter. Servera med vaniljsås.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *